Takaisin
Luukku no. 16

Vaihtoon!

Berliiniin voi tutustua loputtomien oppaiden ja ug-vinkkiblogien avulla, mutta kaupunki osaa aina yllättää vierailijansa. Yö clubilla on poikkeuksetta pidempi kuin päivä työpaikalla. Kaikki ruokaostokset voi tehdä luomuna eikä se kuihduta pankkitiliä. Keskipäivälläkin metrossa näkee yhtä monta matkaajaa lukemassa kirjaa kuin juomassa olutta. Katujen tyylitietoisimmat käyvät keskustelunsa ruotsiksi ja clubien porteilla sanotaan ei korkeille koroille. Parasta kaupungissa on, että se voi tehdä opiskelijastakin kulinaristin, sillä siihen tarvitaan vain pientä rahaa.

Tripadvisor auttaa ensimmäisten ravintolakokeilujen kanssa eikä se ole suosituksillaan pilannut suosikkiensa Monsieur Vuongin, Burger Meisterin tai Mustafa's Gemüse Kebabin tasoa. Ravintoloihin tutustuminen tutkailemalla ja erehtymällä tekee leikistä jännittävämpää. Aamun voi aloittaa Dritte Raumissa kotitekoisella brunssilla, jonka tapenadien ja hummusten maut ovat aitoutta. Matkalla Görlitzer Parkiin voi napata piknik-eväiksi Nilistä sudanilaisia falafelejä, joiden päälle pitää pyytää ekstra-annos maapähkinäkastiketta. Yksinäisen kadun sisäpihalla olevaa ravintolaa NEU on suositellut Tripadvisorin sijaan Michelin ja kolme lajia ruokaa saa parilla kympillä.

Jotta vaatimustaso ei heti alussa nouse huippuunsa, kannattaa jättää Miss Saigon matkan lopulle. Tämä etelävietnamilainen yhdistää makuja, joita on miltei mahdotonta tunnistaa ja tuoda omaan keittiökomeroon. Ravintola todistaa, että yksinkertaisesta ruuasta voi saada täydellistä, jos se valmistetaan taidolla ja arvostuksella. Näiden ravintoloiden annoksia on luvallista käydä maistelemassa useaankin kertaan, ja jos ruuasta nautiskeleminen ei innosta, halvalla dönerilläkin elää viikkoja.

Eeva Erkko