Näin sinäkin nautit Wapusta täysin siemauksin
Ohjeet ja vinkit täydellisen wabupuun tekoon!
Valpurin päivän lähestyessä ovat valmistelut tätä vuoden suurinta juhlaa varten jo kovassa vauhdissa. Sima on porisemassa, skumpat kylmenevät jääkaapissa ja munkit tirisevät kattilassa. Ei kuitenkaan pidä unohtaa wappuperinteistä wanhinta eli wanhaa kunnon wabupuuta! Me, arwovaltaisen Wabupuu ry:n yhdellä jalalla seisova hallitus, Serpentiinitaiteiden maisteri Fin Ebrium, Wapputieteiden tohtori Optimus Crapulus sekä Sima- ja nakkituotannon lisensiaatti “Nakkifakiiri” Poto Bakrus, keräsimme tähän parhaat vinkit, jotta sinäkin voit juhlia Wappua iloisesti wabupuun ympärillä tanssien!
Onnistuneen wabupuun luomiseen tarvitaan:
Valmistelut
Valmistelut oman wabupuun kasvattamiseen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen Valpurin päivää. Paras aika aloittaa valmistelut on 12. päivä toukokuuta. Koko prosessi lähtee liikkeelle sopivien yksilöiden valinnasta. Oikeiden yksilöiden valinnassa tulee huomioida kolme ominaisuutta: kestävyys, helppohoitoisuus ja wappufiilis.
Olennaista wabupuun kukoistukselle on puun kestävyys. Wabupuun kasvun kannalta Wapun aika ei ole kovin pitkä, mutta se on sitäkin fyysisempi. On tarpeellista, että wabupuun taimet ovat jo pidemmän aikaan tehneet kovia fyysisiä suorituksia ja harjoittaneet voimakasta kunnon kasvattamista. Tällöin puun kunto on parhaimmillaan toukokuun ensimmäisen päivän koittaessa. Helppohoitoisuus on wabupuulle lajinomaista, mutta se ei kuitenkaan aina ole itsestäänselvyys. Tähän kannattaakin kiinnittää huomiota oikeita yksilöitä valitessa. Helppohoitoisuus ilmenee yleensä omatoimisena ravitsemisena. Kuitenkin tärkein kriteeri wabupuulle on wappufiilis. Fiilistä on hyvä ruokkia ja kasvattaa jo hyvissä ajoin ennen Valpurin päivää, jotta puu on kukoistuksessaan 1.5. Ulliksella. Wabupuu kukkii vain kerran vuodessa ja onkin erittäin tärkeää, että tämä päivä sijoittuu juurikin Valpurin päivälle.
Pystytys
Kun oikeat valmistelut on suoritettu, koittaa itse tähtihetki eli wabupuun pystytys ja koristelu. Pystytysvaihe voi helposti mennä pieleen, sillä wabupuu on tässä vaiheessa jo niin kovassa kunnossa ettei pystyssä pysyminen ole lainkaan itsestäänselvyys. Pystytysvaiheessa kannattaakin tarkkailla tilannetta ja tarpeen mukaan laittaa puu nojaamaan seinää vasten taikka vaihtoehtoisesti asettaa puu vaakatasoon. Suosittuja pystytyspaikkoja ovat muun muassa wappubileet, Ullis ja Manta. Wabupuuta on helppo siirrellä, joten jos sen haluaa mukaansa esimerkiksi Ullanlinnanmäelle siirto on helppo toteuttaa. Pystytyspaikka ei siis ole ratkaisevassa asemassa onnistuneen wabupuun luomisessa.
Koristelu
Kun wabupuu on saatu pystytettyä, seuraa juhlavin osuus eli koristeluvaihe. Wabupuun koristeluun ei tietenkään ole mitään yhtä oikeaa tapaa, ja monilla on lapsuudesta juontavia perinteitä ja tapoja. Tässä kuitenkin joitain toimiviksi havaittuja yleisohjeita. On äärimmäisen tärkeää, että wabupuulla on jo omasta takaa jokin iloinen wappuvaatetus, esimerkiksi haalarit. Moni suosii wabupuun koristelussa erivärisiä kiiltäviä nauhoja, ilmapalloja sekä muita esineitä, joita erinäisin tavoin voi puuhun kiinnittää. Kiinnityksessä käytetään useimmiten jesaria. Koristelussa on hyvä käyttää mielikuvitusta ja luovuutta. Wabupuusta saa helposti oman näköisen kiinnittämällä siihen esimerkiksi omia lempijuomiaan taikka suosikki wappulehtiään. Todella upean puusta saa, jos siihen liittää AV- ja pyrotekniikkaa. Tällöin kannattaa kuitenkin varoa, ettei puu kärsi vahinkoja. Viimeisen silauksen puulle saa laittamalla paikalleen latvakoristeen (iloinen päähine) ja lahjoja puun juureen. Erinomasia wappulahjoja ovat muun muassa saippuakuplat, perunasalaatti ja vaaleanpunaiset yksisarviset.
Hoito
Wabupuu on harvinainen dependens:sen alalaji, joka muista puista poiketen kerää ravinteensa latvan kautta. Wabupuu viihtyy niin sisätiloissa, puutarhassa kuin parvekkeellakin. Parhaimassa kukoistuksessaan se on +18 C lämpötilassa, mutta mitä kosteampana puuta pitää sitä kylmemmässä se selviää. Wabupuuta on kasteltava vähintään tunnin välein vähintään 4.7 alkoholiprosenttia sisältävällä nesteellä. Ruokittaessa wabupuuta simalla on olennaista huomioida, että puu imee simaa enemmän kuin muita nesteitä. Kastelun määrä vaihtelee iän mukaan. Tiettävästi nuoremmat yksilöt vaativat vähemmän kastelua, kun taas täysikasvuiset yksilöt saattavat vaatia jopa pullon tai pari wappusimaa tunnissa. Liikakastelusta saattaa syntyä äkkinäinen sammuminen, joten on suotavaa että automaattisten kasteluvälineiden sijaan käytetään tervettä järkeä. On kuitenkin muistettava, että wabupuu täytyy pitää jatkuvasti kosteana, ettei kuivuminen pääse yllättämään.
On tärkeä huomioida, että Wappuaaton jälkeen wabupuuta ei viedä kellariin homehtumaan seuraavaa vuotta varten, vaan se tulee viedä Ullanlinnanmäelle, missä puu pääsee vapaaksi takaisin luontoon. Tästä alkaakin lajin kiivain paritteluaika. Alkusyksystä saadaankin taas runsaasti uusia wabupuiden alkuja ja näin taataan laadukkaiden wabupuiden tila myös seuraavana Wappuna.
Teksti: Wapputieteiden tohtori Optimus Crapulus, Serpentiinitaiteiden maisteri Fin Ebrium
Kuva: Serpentiinitaiteiden maisteri Fin Ebrium
Inspiraatiota, mielihyvää ja nakkeja tuotti: Sima- ja nakkituotannon lisensiaatti “Nakkifakiiri” Poto Bakrus